De ce sa imi iau carnet de conducere?

Permis de conducerePentru a răspunde la această întrebare, e suficient să analizăm structura ocupațională a persoanelor înscrise pentru a urmă cursurile unei școli de șoferi; o asemenea analiză evidențiază faptrul că dacă înainte de 1989 ponderea o dețineau oamenii cu o situație materială deosebită (gestionări, șefi ai unor unități comerciale, directori ai unor întreprinderi etc, ), după această dată, cei mai mulți cursanți ai școlilor de conducători auto provin din rândul șomerilor, studenților și elevilor.

În zilele noastre, este un truism faptul că mașina nu mai reprezintă un lux ci a devenit o necesitate. Avantajele deținerii unui permis de conducere:

Maturizarea

Vârsta de 18 ani, când se poate obține permisul de conducere pentru un autoturism, coincide cu depășirea pragului adolescenței, obținerea actului de identitate, absolvirea liceului, înscrierea la o facultate sau obținerea primului loc de muncă.

Toate acestea presupun asumarea unor responsabilități, iar cei din jur încep să-i privească diferit pe tinerii care au început să-și ia în serios atribuțiile de adult. Permisul de conducere poate schimbă modul de viață al cuiva. Indiferent că se află la volanul mașinii personale, a părinților, a firmei sau inchirieza o mașină, senzația de libertate și de deținerea a controlului este grozavă și tonifiantă, favorizând sporirea încrederii în sine.

O școală de șoferi serioasă îl va învață pe tânăr nu numai să conducă un automobil ci îl va face mult mai responsabil pentru viața sa, pentru securitatea celorlalți participanți la trafic, pentru protejarea mediului înconjurător și îl va ajuta să se ferească de tentațiile specifice vârstei: bravadă, viteză excesivă, conducerea sub influență alcoolului etc.

Independență

Obținerea permisului de conducere echivalează pentru mulți tineri cu libertatea și independența. Dincolo de mobilitatea pe care o oferă o mașină, cel în cauză devine dintr-o dată singurul stăpân al propriilor planuri și se poate concentra strict pe ceea ce dorește se facă, locurile pe care dorește să le viziteze și programul pe care vrea să îl urmeze.

Dintr-o dată nu mai este dependent de un părinte sau de un frate mai mare care să îi conducă atunci când trebuie să ajungă undeva în cel mai scurt timp și nici nu mai trebuie să apeleze la serviciile de taxi, care sunt destul de costisitoare.

De asemenea, permisul de conducere permite posesorului  accesul la o mașină și la destinații care, înainte, erau mai greu de atins; el poate pleca în toiul nopții, oriunde își dorește și nu mai depinde de orarul trenurilor sau al autobuzelor.

Viață socială

Nu în ultimul rând, obținerea permisului de conducere după urmarea cursurilor mai ales la o școală cu renume, reprezintă o schimbare evidență și în viața socială a tinerilor care fac acest pas. Popularitatea în rândul prietenilor fără permis crește rapid, iar dintr-o dată cei care sunt deja șoferi au mai multă autoritate în față grupului în ceea ce privesc deciziile legate de locurile de ieșire sau locurile de petrecere a vacanței.

Pentru că a deține permisul de conducere este privit că un semn de maturizare și responsabilizare, inclusiv potențialii angajatori sunt mai înclinați să cheme la interviu tinerii care menționează în CV faptul că posedă carnetul de șofer.

Posibilități de integrare și noi orizonturi profesionale

O analiză a anunțurilor de angajare de pe site-urile de profil, evidențiază faptul că acestea au câteva câteva criterii în comun: cunoașterea limbii engleze, operare pe calculator și permisul de conducere.

Lipsa permisului auto poate însemna ratarea unor oportunități de angajare după facultate sau a unor part-time-uri ușoare în timpul facultății. Pentru că studenții au parte de reducere la cursurile școlilor de șoferi, dar și mult mai mult timp liber pentru a completă chestionare auto și a studia pentru examen decât au cei care au părăsit deja băncile facultății, este momentul ideal pentru a se obține permisul de conducere.

Astfel se asigură șanse cât mai mari pentru obținerea unui job bun și a unei mașini de serviciu care devine, în definitiv, un mare avantaj și pentru angajat.

Obținerea permisului de conducere poate deschide noi orizonturi profesionale: obținerea permisului de conducere pentru camion sau autocar, presupune deținerea în prealabil a unui permis de conducere pentru autoturism; astfel cel în cauza poate lucra ca șofer de TIR / camion pentru o companie de transport, pe un autobuz sau autocar, sau poți deveni taximetrist (după cel puțin 2 ani de la obținerea permisului de categoria B). Multe joburi din ziua de azi necesită deținerea unui permis de conducere: agent de vânzări, manager, și orice alt job care implică întâlniri cu clienți și colaboratori în localitate și în afară localității.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *