Time Machine, o functie fara egal

Am asistat zilele trecute la o discutie in contradictoriu intre doi prieteni ce detineau computere. Unul dintre acestia folosea un sistem de operare Windows, iar unul era proaspat detinator al unui MacBook de ultima generatie, dar era incepator si nu stia sa foloseasca toate facilitatile iOS.

Desi fiecare sustinea suprematia calculatorului folosit (si implicit a sistemului de operare),  computerul Apple avea unele mici probleme, iar detinatorul acestuia era tentat sa apeleza la serviciile unui service Macbook.

Din fericire insa, odata cu perfectionarea sistemului de operare, Apple ne pune la dispozitie Time Machine, o functie ce ne poate rezolva foarte multe dintre neajunsurile aparute.

O functie fara egal, numai pentru computerele Apple

Probabil ca va intrebati de ce consider Time Machine o functie de neegalat. Raspunsul este simplu: acum putem accesa fara probleme copiile de rezerva mai vechi ale sistemului de operare, le putem transfera de la un computer la altul, dar, mai presus de toate, aceasta functie nu este disponibila pentru sistemele de operare Windows.

Cel mai interesant insa este faptul ca, in afara de recuperarea sistemului iOS (si implicit, a tuturor aplicatiilor instalate odata cu acesta), se pot recupera si o serie de variante mai vechi ale unor fisiere de lucru.

Acest lucru este cu atat mai interesant, deoarece ne fereste de problemele ce isi pot face aparitia odata cu stergerea accidentala a unor fisiere.

Tot ce avem de facut este sa urmam cativa pasi simpli, iar totul va reveni la normal si sefii nostri vor fi in permanenta multumiti.

Time Machine ne poate salva afacerea

Time Machine este asadar, functia ce ne poate salva afacerile si ne va scuti de un stres destul de mare in ceea ce priveste utilizarea zilnica a unui MacBook.

Pentru a ne recupera fisierele pierdut este nesar insa sa avem un backpup cat mai recent al sistemului de operare. 

Vom deschide Time Machine, accesand pictograma din bara de meniu si apasand tasta Enter (sau putem cauta manual aceasta functie, tastand cmd si tinand apasata bara de spatiu, iar apoi vom tasta Time Machine).

Apoi, vom incerca sa localizam fisierul (sau fisierele) pe care dorim sa le restauram, folosind sagetile de pe tastatura.

In momentul in care vom gasi fisierul dorit, vom folosi bara de spatiu pentru a il vizualiza si verifica, iar apoi vom face click pe pictograma Cloud pentru a il descarca in calculator.

Ultimul click il vom face pe optiunea Restaurare, sau, daca nu dorim sa restauram tot fisierul, este suficient sa selectam testul dorit, pe care sa il adaugam la fisierul nostru.

O alta varianta pentru restaurarea unui fisier mai vechi exclude folosirea Time Machine. In locul acesteia se va folosi Pages:

Vom deschide fisierul dorit (in Pages) si vom accesa File (din meniu). Vom selecta apoi Revert To, apoi Browse all versions, pentru a gasi varianta dorita (atentie insa, cele mai multe variante de Pages nu au salvate decat versiuni vechi de cel mult patru luni).

Asadar, un MacBook nu este atat de greu de folosit, chiar daca intampinam anumite probleme.